Lichamelijke klachten door elektronica

Tegenwoordig is technologie niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Iedereen heeft wel een smartphone of tablet. Dit kan voor veel klachten zorgen. Van WhatsAppnek tot tabletschouder, de klachten zijn divers. Het draait voornamelijk om het lang achtereen volgend gebruik maken van een toestel. Lang in één en dezelfde positie voor zowel je nek als schouder zorgt nou eenmaal voor klachten.

Daarom is het belangrijk om vaak van positie te veranderen, bijvoorbeeld van zit naar lig of staan of in dezelfde positie van hoog naar laag. Ook is het belangrijk om ondersteuning voor het toestel te zoeken op bijvoorbeeld de bankleuning of een kussen. Breng het toestel omhoog op een standaard om uw nek en schouders in een normale stand te kunnen houden.

We noemden deze klachten voorheen RSI-klachten, wat betekent: Repetitive Strain Injury. Tegenwoording noemen we dit KANS of CANS (in het Engels), Klachten aan de Arm, Nek of Schouder. 

De klachten zijn vaak het gevolg van veelvuldige herhalende handelingen in een statische houding. Verandering

Tegenwoordig is technologie niet meer weg te denken uit deze maatschappij. Iedereen heeft wel een smartphone of tablet. Dit kan voor veel klachten zorgen. Van WhatsAppnek tot tabletschouder, de klachten zijn divers. Het draait voornamelijk om het lang achtereen volgend gebruik maken van een toestel. Lang in één en dezelfde positie voor zowel je nek als schouder zorgt nou eenmaal voor klachten.

Regelmatig van houding veranderen is dus belangrijk om klachten te voorkomen en als je ze al hebt te verminderen.

Danielle Galis
Danielle Galis
Fysiotherapeute, orthomoleculair therapeute en eigenaresse van Fysiotherapie B&O in Zwaag en Heerhugowaard