Wat is elastische tape en wat doet het?

Elastische tape

U heeft vast wel eens mensen lopen met gekleurde tape op het lichaam zien lopen, maar wat doet die tape nou eigenlijk en wanneer is het noodzakelijk?

Voor deze tape worden verschillende namen gebruikt o.a. Elastische Tape, Medical Tape en Kinesiotape.

Tape wordt al langere tijd gebruikt binnen de fysiotherapie, vroeger was het altijd de klassieke witte tape die werd gebruikt. In de jaren 70 is na nieuwe inzichten de gekleurde elastische tape ontwikkeld. Uit onderzoek bleek namelijk dat de witte tape het herstelproces niet zou versnellen, maar juist zou kunnen afremmen.

Wat zijn nou de voordelen van deze gekeurde tape?

  • De tape is elastisch en heeft een aantal eigenschappen die erg lijken op die van de huid. Je voelt de tape hierdoor minder zitten in vergelijking met de niet elastische witte tape.
  • De tape is lucht en vocht doorlatend en zorgt voor minder huidirritaties of allergische reacties.
  • De tape kan 3 tot 5 dagen blijven zitten en is ook weer makkelijk te verwijderen.
  • Door de elastische eigenschap van de tape worden gewrichten ondersteund, maar niet vastgezet en kan een gewricht dus nog blijven bewegen, wat nodig is voor een goed herstel.
  • De tape verlaagt de druk en zorgt voor de verbeterde doorbloeding van de spieren en andere weefsels, een goede doorbloeding is nodig voor een goed herstel.
  • Door de drukverlaging zorgt de tape ook voor pijnvermindering.
Naast het verbeteren van de doorbloeding wat zorgt voor een sneller herstel kan de tape gewrichten ondersteunen (wanneer u bijvoorbeeld door uw enkel bent gegaan of een instabiele knie heeft), spanning in spieren verlagen en helpen bij het verbeteren van uw houding.

Heeft u nog vragen over de elastische tape en de mogelijkheden, laat het ons dan weten. Dan kijken we samen naar wat de mogelijkheden zijn voor uw klacht.
Danielle Galis
Danielle Galis
Fysiotherapeute, orthomoleculair therapeute en eigenaresse van Fysiotherapie B&O in Zwaag en Heerhugowaard